top of page

Introducere in Fotografia de Stock (Partea I)


Imi place la nebunie fenomenul modern pe internet al fotografiei de stock, deoarece este primul si probabil singurul model de afacere ce permite fotografilor amatori sa castige niste bani din hobby-ul lor. De fapt, daca esti un fotograf talentat si faci sute de fotografii in fiecare luna, poti castiga o parte considerabila din venituri prin vinderea fotografiilor pe Internet prin agentiile de fotografie stock. Este un sentiment frumos sa fii platit pentru tot acel echipament fotografic scump pe care ti l-ai cumparat.

Sunt multe agentii de microstock ce vor fi fericite sa iti vanda fotografiile si sa imparta castigurile cu tine. IstockPhoto, Shutterstock, Dreamstime si 123RF sunt doar cateva dintre site-urile de microstock. (vizitati AICI pentru o lista mai lunga cu agentii).

Probabil va intrebati ce este aia “micro-“. Inseamna ca va vor vinde fotografiile pentru cativa dolari pe download, sau chiar mai putin. Mai exista de asemenea si agentii “macro-“ ca Getty Images ce au avut profit de 880 milioane de dolari in 2006, urmat de Corbis. Un pret mediu pentru o imagine royalty-free la Getty este in jur de $200, iar pentru imaginile rights-managed vor cere in jur de 500$. Agentii mai mici de macrostock ca Alamy si PhotoShelter pot fi potrivite daca esti pregatit pentru a-ti vinde fotografiile la preturi „macro”.

Cat vei castiga pe vanzare? Pai, depinde complet de agentia cu care lucrezi si regulile din contract (intotdeauna cititi un contract inainte de a fi de acord cu el). Partea voastra poate fi calculata la un pret fix de catre agentie, sau, poate fi un procent agreat din pretul de vanzare al fotografiei. Fiecare agentie are propriile reguli iar voi trebuie sa fiti de acord cu ele daca doriti sa contribuiti cu imaginile voastre la acea agentie.

Lucrul grozav este ca toate agentiile de stock permit o inscriere relativ usoara si gratuita, astfel ca poti incepe sa iti incarci imaginile in materie de minute. Totusi, fiti constienti ca multe site-uri cer trimiterea de date personale detaliate, cateodata impreuna cu copii scanate ale actelor dumneavoastra de identitate. De asemenea, multe site-uri vor cere sa trimiteti o copie semnata a contractului prin fax. Nu este nimic in neregula cu aceste cereri, avand in vedere cate fraude se comit pe internet si lupta pentru combaterea lor. Aceste eforturi ar trebui sa protejeze atat clientul cat si persoana ce detine copyright-ul asupra imaginilor (adica dumneavoastra).

In plus, unele agentii de stock vor cere trecerea unui test online. Testul este menit sa verifice ca aveti toate aptitudinile fotografice necesare si intelegeti regulile jocului pe piata de fotografie stock. Nu fiti speriati de test. Daca cunoasteti diferentele dintre viteza obturatorului (shutter speed) si aperture, si daca stiti sa explicati ce este DOF atunci sigur veti trece testul.

Si daca nu puteti, nu conteaza! Cititi cateva articole despre fotografie si faceti multe fotografii pentru practica. Exista numeroase forum-uri pe internet si site-uri unde puteti discuta o anumita fotografie si sa primiti sfaturi pentru imbunatatirea lor, inclusiv pe forumurile agentiilor de stock.

Sper ca am lamurit cateva aspecte referitoare la Fotografia de Stock cu aceasta prima parte, asa ca va astept sa veti citi si Introducere in fotografia de microstock (Partea a II-a).

bottom of page