top of page

Ce este un model release? Model release universal!

Foarte multe modele noi pe care le angajam sau chiar si prieteni pe care ii fotografiem nu stiu ce este acela un “model release” si devin destul de circumspecti. Asa ca m-am gandit sa scriu un mic articol explicativ, pe intelesul tuturor.

Un “model release” este un acord formal intre model si fotograf in legatura cu folosirea imaginilor unde modelul apare. Cand un model semneaza un “model release” el sau ea iau la cunostiinta ca imaginile sau filmele cu el sau ea vor fi folosite in scopuri (publicitate pe site-ul propriu al fotografului, mediile de socializare, expozitii, publicatii, in diverse forme, imaginile pot fi editate sau puse in context cu alte imagini, pot fi vandute etc) cu specificatia ca modelul (persoana fotografiata) nu poate avea pretentii financiare sau de alta natura asupra fotografiilor pentru care a semnat acordul de presa.

Imaginile si filmele nu pot fi folosite chiar pentru orice, iar agentiile ce vand imaginile, cunoscute ca agentii stock, au un set lung de restrictii pentru folosire ce protejeaza modelul si fotograful de folosirea materialului intr-un mod abuziv. Restrictiile sunt destul de puternice astfel ca folosirea abuziva aproape nu se intampla niciodata.

Multe modele profesioniste au semnat un “model release” de multe ori, dar pentru modelele noi acest aspect poate fi un pic nesigur. Cand ti se cere sa semnezi un “model release”, citeste-l si intreaba fotograful/videograful despre aspectele neclare. Chiar daca “model release” este scris intr-un limbaj destul de formal, incercati sa va amintiti ca este doar un contract ce permite fotografului sa foloseasca imaginile pe care le face cu voi.

In general “model release” va veni automat scris in limba engleza, iar in cazuri legale se va apela la legile tarii, deci este destul de imperativ ca contractul sa fie scris astfel. Daca nu sunteti vorbitor de limba engleza, rugati fotograful sa il traduca in scopul citirii si intelegerii lui.

Puteti descarca aici formulare de “model release” standard daca nu vindeti fotografii pe microstock:

Model release universal pentru minori (word document)

Daca esti fotograf de stock si vreti un model de „model release” universal va recomand sa cumparati aplicatia EASY Release (pentru iphone/ ipad si android). Este foarte usor de folosit si acceptata de marea majoritate a agentiilor (varianta standard de release fara editari aditionale).

Sper ca lucrurile sunt mai clare acum :)

bottom of page