top of page

Despre drepturi de autor, fabuloasele venituri din vanzari online si acord de presa (model release)


Ieri, uitandu-ma pe Facebook, observ ca una din amicile mele, al carei fiu l-am fotografiat de cateva ori, a gasit intr-un anume magazin, o cutie de jucarie cu o fotografie cu fiul ei. Dupa o analiza mai de aproape, fotografia respectiva nu este realizata de mine, iar amica mea nu stie "cine, ce, unde, cand".

Ca sa ne amuzam un pic, singura explicatie momentan, este ca a nascut gemeni identici, si o fi si celalalt fotografiat si are fotografiile vandute online. :) Si uite asa reunim o familie!

Gata cu gluma!

Din comentariile postate acolo, am observat cat de naiva si nestiutoare este lumea cu privire la drepturi de autor, fabuloasele castiguri pe care un fotograf le face din vanzari online, si veniturile revenite modelului. Hai sa le detaliem!

1. Drepturi de autor: Acestea sunt, si mereu vor fi, ale FOTOGRAFULUI, cel ce este autorul fotografiei , si mai tarziu, se vor transmite urmasilor sai (asta este legea oameni buni). Ele nu sunt nici ale modelului fotografiat, nici ale vecinei, sau cine se mai trezeste ca vrea drepturi de autor.

2. Acord de presa (Model release): Acesta este un acord intre fotograf si persoana fotografiata (sau tutori/parinti in cazul minorilor), precum ca modelul este de acord ca fotografiile sa fie folosite pentru promovare pe site-ul propriu/ reviste/ expozitii, vanzare, sau in alt fel (interzis cazul situatiilor defaimatoare prin lege) FARA A AVEA ULTERIOR PRETENTII FINANCIARE de la fotograf sau urmasii acestuia. Deci daca ai semnat asa ceva, nu mai visa la venituri extra-mega - ordinare la fiecare imagine cu tine pe care o gasesti online. Aceste acorduri sunt obligatorii, si cine posteaza imagini cu alte persoane sau interioare de cladiri pentru care nu are acord, poate fi dat in judecata etc. Stiu ca nu va sesizati la cate share-uri dati la toate pozele pe facebook ca , chiar voi incalcati niste drepturi fundamnetale ale fotografului si a modelului in cauza.

Fotograful poate oferi sedinte foto gratis sau cu pret redus, in cazul in care ii cade cu tronc un model (asa cum mi-a cazut mie copilul amicei) cu conditia semnarii unui model release (cam asa fac eu uneori). In fond modelul se alege cu sedinte foto gratis sau aproape gratis mai tot timpul cand vrea. Eu zic ca nu e o intelegere prea nasoala, si o sa vedeti de ce mai jos.

3. Veniturile mega- fabuloase din vanzari de fotografii si de ce nu dam si la model: Fotograful uneori poate alege sa vanda din fotografiile sale in mediul virtual, adica online, prin diverse agentii de microstock. O agentie de microstock vinde fotografiile unor clienti care nu sunt dezvaluiti fotografului in acest fel: Clientului ii place o fotografie si alege sa o cumpere (download-eze) la un anumit pret. In microstock aceste preturi sunt sume absolut fabuloase (in cazul celei mai cunoscute agentii preturile care revin fotografului sunt la inceput de 0.25 $ pe download, putand dupa multe vanzari sa ajungi la fabulosul 0.38$ pe download). Uite ca fotograful trebuie sa isi scoata cumva din banii investiti in echipament performant, in orele si cursurile nenumarate pentru a deveni un fotograf bun. Eu zic ca e o actiune justificata sa vrei sa fii platit pentru munca ta, la fel ca un dentist ce a investit in aparatura necesara si anii de facultate, sau ca un veterinar. La ei nu te astepti sa fii tratat pe gratis, si nici sa iti mai dea bani eventual ca i-ai ales pe ei.

In cazul amicei, fotografiile pe care eu le am la vanzare (33 la numar), in decursul a 4 ani, au fost vandute in total de 100 de ori, si am castigat suma de 48.21$ din aceste vanzari. Un pic mai mult decat suma cat o taxez pentru o sedinta simpla in natura. Dar ce sa ii faci daca mie mi-a cazut cu tronc baiatul! E frumos, destept, adorabil!

Din aceasta suma imensa, ni se retine 10% pentru vanzarile venite din SUA. Si daca esti corect, mai dai 16% la statul roman, plus 5% la CAS, si alte taxe, ca doar traim in Romania. De aici va rog sa mai cereti comision si pentru model!

Si uite asa, fotograful este o persoana bogata, victima pasiunii lui pentru artele frumoase, si fiecare mai vrea o bucatica din veniturile sale fabuloase, vor fotografii extraordinare nemaivazute pe gratis (ca doar treaba se face cu un clic).

Ce parere aveti acum?

Dar in cazul amicei, misterul acelei imagini ramane a fi dezvaluit, pentru ca nici eu nu am habar "cine, ce, unde, cand" a indraznit sa imi fotografieze modelul fara acordul parintilor sai :).

Hai la cat mai multi bani din fotografii :)

bottom of page