top of page

Nebunia sesiunilor de Crăciun


Sesiune foto de Crăciun în Iași

Sezonul magic al sărbătorilor de iarnă este mult așteptat tot anul de cei mici dar și de cei mari!

Este perioada în care majoritatea familiilor plănuiesc să își facă ședința foto anuală. Miros de scorțișoară, măr copt, luminițe, fulgi de nea, ținute elegante, cadouri, și bucuria de a fi împreună cu micuții noștri, ne îndeamnă să capturăm aceste amintiri în imagini.

În Noiembrie și Decembrie fotografii de familie primesc sute de întrebări legate de ședințele foto cu tematică de Crăciun. Majoritatea întrebărilor sunt legate de preț și număr de cadre, cât și despre decoruri și ținutele disponibile.

Trebuie să vă mărturisesc că pentru fotografi, acest tip de sesiune pune o presiune enormă atât psihic, fizic cât și financiar.

Decorurile se formează în mintea noastră pentru următorul Crăciun chiar înainte de a se fi terminat sezonul actual. Mereu trebuie să fim inventivi, creativi și să vă oferim perfecțiunea în fotografiile mult dorite, iar perfecțiunea vine la costuri considerabile.

Investițiile anuale pentru aceste sesiuni speciale sunt de ordinul miilor de lei, fiind sesiuni ce necesită elemente de decor deosebite, și ținute specifice ce nu sunt versatile pentru alte tipuri de sesiuni.

Pentru cei ce nu au mai făcut sesiuni de Crăciun, sau poate doar urmează să aibă un bebeluș în perioada sărbătorilor vă voi da câteva sfaturi utile:

- identificați fotograful al cărui portofoliu vă place cel mai mult. Este poate cel mai important aspect

- dați follow la pagina de facebook, contul de instagram, sau salvați link-ul site-ului în bookmarks pentru a primi informațiile cât mai rapid și a fi în temă cu ceea ce postează fotograful pe care îl admirați

- unii fotografi au câte 5-6 sesiuni pe zi în această perioadă și ar aprecia foarte foarte foarte mult dacă acordați câteva minute în citirea informațiilor deja postate pe pagini înainte de a da mesaje, inclusiv postările care anunță închiderea programărilor și indisponibilitatea de a mai prelua alte programări.

- fiind o perioadă atât de aglomerată și locurile fiind limitate în agendele fotografilor, e important să vă organizați din timp, și să vă programați cu minim 2-3 luni înainte, dacă doriți să aveți un loc asigurat în agenda fotografului

- nu mereu vă putem oferi fotografii cu decorul de iarnă în luna August :D. Știu că pare ceva normal să nu avem deja decorul instalat în luna August, dar au mai fost întrebări și de acest gen.

- în general sesiunile cu decor de Crăciun se fac în perioada 1 noiembrie - 10 decembrie pentru ca fotografii să poată avea timp pentru a edita fotografiile. Fotografii au și ei familii și piticuți, și nu vor lucra în Ajun de Crăciun sau de Crăciun, pentru că, este timp în care și noi avem nevoie să fim alături de familiile noastre. Dacă totuși un fotograf este dispus să lucreze de Crăciun, nu fiți surprinși dacă prețurile vor fi diferite :)

- citiți cu atenție recomandările fotografilor și informațiile despre sesiune, în special cele legate de termenul de livrare. Nu doriți să stresați fotograful încontinuu cu magica întrebare trimisă zilnic după sesiune până în ziua livrării: Fotografiile sunt gata? Când sunt gata? Dar nu mi le puteți da mai repede? Acum multiplicați întrebarea dumneavoastră cu a încă 100 de clienți ce au făcut sesiuni foto la fotograful respectiv. Sincer nu cred că va mai avea timp să vă editeze fotografiile :D

- Vârstele copilașilor pe care îi programați la sesiunile foto influențează drastic modul cum va decurge sesiunea foto. Dacă bebelușul este nou născut, vă rog să luați în calcul că timpul de lucru cu bebelușul este de minim o oră pentru cadre fără părinți, fiind sesiuni și mai speciale decât credeți, ei având nevoie de timp de somnic, de alăptat, de schimbat scutecele etc. Nou născuții nu se pretează la mini sesiuni. Sesiunile pentru nou născuți se programează din timpul sarcinii. Doar printr-o minune veți găsi fotograf să vă preia când bebelușul este deja născut, aceste sesiuni făcându-se în primele 10-14 zile de la naștere. Între 6 și 12 luni e distracție și bebelușii reacționează foarte bine. Între 12 -18 luni sunt șanse de 50-50% ca bebelușul să colaboreze cu fotograful sau nu. Între 18 luni și 3-4 ani sunt șanse de 20-30 % ca sesiunea să decurgă bine și de 70-80% să plecați cu păr alb de la sesiunea foto, pentru că, minunații noștri copii la această vârstă, nu au nici un interes în a asculta de adulți, oricât țipați sau vă agitați pe lângă ei. Unii vor plânge încontinuu, unii vor dori să stea doar în brațe, unii vor încerca să devasteze studioul. Nu este vina fotografului, și nici a copilului că sesiunea este dificilă. Este doar o perioadă din creșterea copilului care este tipică pentru comportamente de acest gen.

- Fiind sesiuni tipice mai mult bebelușilor și copiilor mici, în general ținutele pe care le putem asigura sunt pentru vârstele de 0-24 de luni. Nu, nu avem ținute și pentru tătici, sau bunici de diverse mărimi :D. Recomandarea ar fi să aduceți dumneavoastră 1-2 ținute pentru copilași în urma discuției despre ghidul ținutelor cu fotograful pentru a fi siguri că ținutele se potrivesc cu decorul.

- Supravegheați copilașii în timpul sesiunilor foto, și lăsați telefoanele în geantă. Fotograful se ocupă de făcut fotografii, iar dumneavoastră trebuie să aveți grijă ca copilașii să nu se rănească, fiind totuși un loc cu echipamente profesionale în care se pot accidenta, și să nu deterioreze elementele de decor sau echipamentele de studiou. Cum menționam mai sus, investițiile în decoruri sunt substanțiale și ar fi minunat dacă ar rămâne intacte în urma sesiunii foto.

Desigur că ar mai fi multe aspecte de menționat, dar pentru sănătatea noastră mentală cât și pentru ca voi să nu rămâneți dezamăgiți că nu ați mai găsit locuri disponibile pentru sesiunea foto, e important să vă organizați din timp.

În Iași suntem 9-10 fotografi de familie, și toți oferim decoruri de vis, ținute drăgălașe, și avem experiență în lucrul cu micuții!

Aceste câteva lucruri esențiale ne-ar ajuta și pe noi fotografii să fim mai relaxați, și să ne simțim respectați și apreciați în această perioadă ca să putem lucra în formă maximă pentru a vă oferi amintirile mult dorite!

bottom of page