top of page

Introducere în fotografie. Un limbaj universal!

Ce este fotografia?

Fotografia este arta capturării luminii cu un aparat foto, în mod uzual cu ajutorul unei camere digitale sau pe cameră analogică, pe film, pentru a crea o imagine.

Care este scopul fotografiei?

Scopul fotografiei poate varia în funcție de ceea ce fotograful încearcă să obțină. De exemplu, fotografii documentare și de știri captează imagini cu scopul de a oferi relatări detaliate ale evenimentelor reale, în timp ce fotografii amatori își propun să surprindă momente de viață alături de familiile și prietenii lor. Este un mod de a arăta celorlalți, cum vedeți lumea prin ochii voștri.

Care sunt tipurile de fotografie?

Există multe tipuri diferite de fotografie, cum ar fi peisaj, macro, animale sălbatice, portret, documentar, modă, călătorii și fotografie de evenimente.

Prima fotografie permanentă a fost capturată în 1826 de Joseph Nicéphore Niépce în Franța. Arată acoperișul unei clădiri luminate de soare.


Acoperișul unei clădiri luminate de soare
Joseph Nicéphore Niépce

O scurtă istorie a fotografiei și oamenii ce au făcut-o să exceleze

Fotografia color a început să devină populară și accesibilă odată cu lansarea filmului „Kodachrome” al lui Eastman Kodak în anii 1930. Înainte de asta, aproape toate fotografiile erau monocromatice – deși câțiva fotografi, chimiști și alchimiști, folosiseră tehnici specializate pentru a captura imagini color de zeci de ani înainte. Veți găsi câteva galerii fascinante de fotografii din anii 1800 sau începutul anilor 1900 surprinse în culori pline.

Acești oameni de știință-magicieni, primii fotografi color, nu sunt singuri care depășesc limitele uneia dintre cele mai noi forme de artă din lume. Istoria fotografiei a fost întotdeauna o istorie a oamenilor – artiști și inventatori care au condus domeniul în epoca modernă.

Deci, mai jos, veți găsi o scurtă introducere la unele dintre cele mai importante nume ale fotografiei. Descoperirile, creațiile, ideile și fotografiile lor ne modelează propriile imagini până astăzi, subtil sau nu. Aceștia sunt totuși oameni pe care ar trebui să-i cunoașteți înainte de a intra în partea tehnică a fotografiei:

Joseph Nicéphore Niépce

Invenție: prima fotografie permanentă („Vedere de la fereastra de la Le Gras”, prezentată mai devreme)

Unde: Franța, 1826

Impact: Camerele foto existau deja de secole înainte de aceasta, dar aveau un defect major: nu puteai să înregistrezi o fotografie cu ele! Pur și simplu au proiectat lumina pe o suprafață separată – una pe care artiștii o foloseau pentru a crea picturi realiste, dar nu strict fotografii. Niépce a rezolvat această problemă prin acoperirea unei plăci de cosin cu, în esență, asfalt, care a devenit mai dur când a fost expus la lumină. Spălând farfuria cu ulei de lavandă, a reușit să fixeze permanent substanța întărită pe farfurie.

Citat: „Descoperirea pe care am făcut-o și pe care o numesc Heliografie, constă în a reproduce spontan, prin acțiunea luminii, cu gradații de nuanțe de la negru la alb, imaginile primite în camera obscura.”Louis Daguerre - Dagherotip 1839

Louis Daguerre

Invenție: Dagherotipul (primul material fotografic comercial)

Unde: Franța, 1839

Impact: Dagherotipurile sunt imagini fixate direct pe o foaie puternic lustruită de cupru placat cu argint. Această invenție este cea care a făcut fotografia într-adevăr o realitate practică – deși era încă doar o curiozitate costisitoare pentru mulți oameni în acest moment. Prima dată când vezi un dagherotip în persoană, s-ar putea să fii surprins cât de clar este.

Citat: „Am prins lumina. I-am arestat zborul.”

Alfred Stieglitz

Gen: portretistică și documentar

Unde: Statele Unite ale Americii, sfârșitul anilor 1800 până la mijlocul anilor 1900

Impact: Alfred Stieglitz a fost fotograf, dar, mai important, a fost unul dintre primii membri influenți ai comunității artistice care a luat fotografia în serios ca mediu creativ. El credea că fotografiile ar putea exprima viziunea artistului la fel de bine ca picturile sau muzica - cu alte cuvinte, că fotografii ar putea fi artiști. Percepția actuală a fotografiei ca formă de artă îi datorează mult lui Stieglitz.

Citat: „În fotografie, există o realitate atât de subtilă încât devine mai reală decât realitatea.”

Dorothea Lange, 1930

Dorothea Lange

Gen: fotografie de portret

Unde: Statele Unite ale Americii, anii 1930

Impact: Unul dintre cei mai proeminenți fotografi documentări din

istorie și fotograful din spatele uneia dintre cele mai influente imagini din toate timpurile, este Dorothea Lange. Dacă ați văzut vreodată fotografii din Marea Depresiune, ați văzut unele dintre lucrările ei. Fotografiile ei au modelat domeniul fotografiei documentare și au arătat potențialul camerei de a spune povești puternice, poate mai mult decât oricine altcineva.

Citat: „Aparatul foto este un instrument care îi învață pe oameni să vadă fără cameră.”Ansel Adams

Gen: Fotografie de peisaj

Unde: Statele Unite

Când: 1920-1960 (pentru majoritatea lucrărilor sale)

Impact: Ansel Adams este poate cel mai faimos fotograf din istorie, ceea ce este remarcabil pentru că a fotografiat în principal peisaje și scene naturale. (De obicei, fotografi celebri au avut tendința de a fotografia oameni în schimb.) Ansel Adams a contribuit la deschiderea unei ere a realismului în fotografia de peisaj și a fost unul dintre primii campioni al mișcărilor ecologice și de conservare din Statele Unite.

Citat: „Nu există nimic mai rău decât o imagine clară a unui concept neclar.”


Ansel Adams

Ai nevoie de un aparat foto scump?

Apple a devenit prima companie de un trilion de dolari din lume în 2018, în mare parte datorită iPhone-ului și a ceea ce a înlocuit.