top of page

Cercul cromatic sau roata culorilor

Cromatologia este foarte importanta in fotografie, de aceia culorile trebuie aprofundate pentru o mai buna intelegere. Acesta a si fost subiectul abordat la cursurile de Limbaj Artistic. Dar m-am gandit ca pentru multa lume acesta nu este un subiect tocmai usor de inteles la prima vedere, asa ca haideti sa extindem pe marginea lui.

Culorile in arta (implicit in fotografie) pornesc de la o baza si anume Cercul Cromatic sau Roata Culorilor. Unii dintre voi poate va mai aduceti aminte de aceasta de la orele de desen de la scoala.

Roata culorilor sau cercul cromatic nu este altceva decat o conventie pe care artistii, designerii si in general persoanele care lucreaza cu culorile o utilizeaza pentru a gasi cele mai bune acorduri cromatice.

Triunghiul culorilor principale se formeaza din Rosu, Galben si Albastru.

Atunci cand combinam doua culori principale rezulta o secundara, dupa cum urmeaza:

ROSU + GALBEN = ORANJ

GALBEN + ALBASTRU = VERDE

ALBASTRU + ROSU = VIOLET

Atunci cand adaugam culorile secundare (Oranj, Violet, Verde) triunghiului principalelor obtinem urmatoarea figura.

Acum, daca ne inchipuim si un al treilea nivel cromatic (cel tertiar) vom descoperi o roata din ce in ce mai complexa si mai simpatica. O adevarata prietena cand vine vorba de combinatii de culori. Acest tip de ilustrare a relatiilor dintre culori ii apartine lui Itten, cel mai important teoretician al cromatologiei.

Dar lucrurile nu se opresc aici, si pentru pune baza contrastelor cromatice pe care le vom discuta mai tarziu, puteti studia si urmatoarea schema pentru a intelege culorile complementare si analoagele.

Cititi despre Contrastele Cromatice

bottom of page