top of page

Sectiunea de aur


Alaturi de regula treimilor, sectiunea de aur este una dintre cele mai frumoase si armonioase reguli de compozitie.

“Sectiunea de aur era considerata de catre antici ca reprezentand proportiile perfecte in orice domeniu. Impartind o linie in doua parti cu raportul de 8:13 inseamna ca raportul dintre partea mai mare si partea mai mica este egal cu raportul dintre partea mai mare si linia intreaga.

Daca se creaza doua patrate mici, de marimi diferite, unul langa altul, dupa care se creaza un alt patrat avand ca latura lungimea combinata a primelor doua patrate, apoi se realizeaza inca un patrat in acelasi mod, si asa mai departe, vor lua nastere niste dreptunghiuri de tip Fibonacci.

Acestea sunt niste dreptungiuri ale caror laturi reprezinta doua numere succesive de tip Fibonacci in lungime, compuse la randul lor din patrate ale caror laturi reprezinta numere Fibonacci, sau in alte cuvinte, raportul dintre laturile acestor dreptunghiuri este egal cu Sectiunea de Aur. Se poate crea o spirala de tip Fibonacci trasand sferturi de cerc in fiecare patrat. O curba asemanatoare se poate intalni in natura in cochilia melcilor.

Obiectele care au acest raport sunt placute ochiului. De asemenea, acest raport poate fi observat si in natura in modul de crestere al plantelor si in cochillile unor animale. Poate acest raport este placut ochiului tocmai din cauza ca este intalnit des in natura.

bottom of page