top of page

Cum sa combati incalcarea drepturilor de autor


Recent m-am confruntat cu furtul si folosirea nepermisa a unei fotografii ce este pe lista celor mai bine vandute pe care le detin in lumea microstock-ului (asta este doar una pe care am gasit-o). Fotografia a fost cumparata de catre un client iar de pe site-ul clientului fotografia a “migrat” pe diverse site-uri, pana si pe facebook unde avea in jur de 4000+ “share-uri”. Dupa o matematica simpla, daca vinzi o fotografie cu minim de 0.30 centi, la 1000+ “share-uri” pe facebook, inseamna o gaura serioasa in buget. Sigur aceiasi fotografie a migrat si pe blog-uri sau site-uri diverse.

Un prim pas in combaterea unei astfel de incalcari a drepturilor de autor, este notificarea celor ce folosesc imaginea fara permisiune. Astfel am cerut ajutorul agentiei de microstock de unde fotografia a fost cumparata si printre altfele, primul pas sugerat de ei este trimiterea unei scrisori oficiale catre cei ce folosesc imaginile respective. Astfel, mai jos voi traduce o parte din sugestiile lor, cat si va voi da exemplul lor de scrisoare.

Daca observati propriile imagini fiind tranzactionate sau vandute pe un site sau blog, incercati mai intai sa determinati cine gazduieste fisierele prin examinarea link-urilor de download pentru imagini. De obicei, fisierele sunt gazduite pe site-uri cum ar fi rapidshare.com, imagehosting.com, depositfiles.com si altele. Multe din aceste servicii de file sharing vor sterge fisierele, sau dezactiva link-urile daca urmati procedurile lor. Acest lucru nu va inlatura si referinta catre fisiere de pe site-ul ofensator, dar, cu exceptia ca altcineva va incarca imaginile din nou, va previne ca fisierele sa fie distribuite gratuit.

Am gasit urmatorul text ca fiind eficient atunci cand se ocupa cu site-uri ce gazduiesc fisiere. Simtiti-va liberi sa copiati si sa inserati acest text in e-mail-ul dumneavoastra, faceti schimbarile necesare (inlaturati comentariile bold), si trimiteti catre site-ul ofensator aceasta notificare de incalcare a drepturilor de autor, si anume DMCA (Digital Millenium Copyright Act).

In timp ce acest limbaj poate parea redundant sau ciudat, este conform cu DMCA (vezi mai sus explicatia prescurtarii). Trebuie sa fiti absolut siguri ca imaginile sunt utilizate necorespunzator (de exemplu, vandute sau comercializate).

NU TRIMITETI O COMUNICARE DMCA A INCALCARII DREPTURILOR DE AUTOR DECAT DACA SUNTETI TITULARUL DREPTURILOR DE AUTOR.

Urmatoarele de mai jos sunt scrise in limba Engleza, fiind limba universala si cel mai adesea aceasta va fi cea necesara pentru notificare.

————————————————————————-

DMCA Notice of Copyright Infringement

Link to the file sharing service website (Inserati link-ul site-ului si folositi acelasi link mai jos. Daca sunt mai multe imagini, este mai bine sa trimiteti notificari separate pentru fiecare ofensa.)

Date

Mesdames / Gentlemen:

I am owner of all rights, including the copyright(s) in the image identified below:

(URL-ul imaginii ce demonstreaza ca imaginea este a dumneavoastra).

It has come to my attention that (Rapidshare.com, depositfiles.com, etc.(inlocuiti cu link-ul corespunzator)) is distributing one or more of my images without my permission or consent. Such distribution constitutes copyright infringement.

The url for the material being distributed is: (Rapidshare, depositfiles, etc. Link-ul catre imagine este de obicei astfel: http://rapidshare.com/files/38052416/SV4445aac3.rar)

The referring URL is: (adaugati link-ul catre site-ul sau blog-ul ce ofera imaginea dumneavoastra spre download) I have a good faith belief that the disputed use is not authorized by me, the copyright or intellectual property owners, their agents, or the law.

I demand that all of my images as well as references thereto be removed from the (rapidshare.com, depositfiles.com, etc.) website or that access to them be disabled without delay.

Under penalties of perjury, I declare that, to the best of my knowledge, the foregoing information is accurate. I am the owner of all rights in and to the images and am authorized to act on my own behalf.

If you have any questions, do not hesitate to contact me.

Very truly yours,

/Numele dumneavoastra real si complet/ (folosind slashes inseamna ca aceasta este o semnatura electronica)

Numele dumneavoastra real (din nou)

Adresa dumneavoastra de email si numarul de telefon

————————————————————————-

Cele de mai sus pot fi aplicate si in cazul vectorilor, sunetelor sau filmelor a caror autor sunteti.

Sursa: Shutterstock

bottom of page