Cum sa combati incalcarea drepturilor de autor


Recent m-am confruntat cu furtul si folosirea nepermisa a unei fotografii ce este pe lista celor mai bine vandute pe care le detin in lumea microstock-ului (asta este doar una pe care am gasit-o). Fotografia a fost cumparata de catre un client iar de pe site-ul clientului fotografia a “migrat” pe diverse site-uri, pana si pe facebook unde avea in jur de 4000+ “share-uri”. Dupa o matematica simpla, daca vinzi o fotografie cu minim de 0.30 centi, la 1000+ “share-uri” pe facebook, inseamna o gaura serioasa in buget. Sigur aceiasi fotografie a migrat si pe blog-uri sau site-uri diverse.

Un prim pas in combaterea unei astfel de incalcari a drepturilor de autor, este notificarea celor ce folosesc imaginea fara permisiune. Astfel am cerut ajutorul agentiei de microstock de unde fotografia a fost cumparata si printre altfele, primul pas sugerat de ei este trimiterea unei scrisori oficiale catre cei ce folosesc imaginile respective. Astfel, mai jos voi traduce o parte din sugestiile lor, cat si va voi da exemplul lor de scrisoare.

Daca observati propriile imagini fiind tranzactionate sau vandute pe un site sau blog, incercati mai intai sa determinati cine gazduieste fisierele prin examinarea link-urilor de download pentru imagini. De obicei, fisierele sunt gazduite pe site-uri cum ar fi rapidshare.com, imagehosting.com, depositfiles.com si altele. Multe din aceste servicii de file sharing vor sterge fisierele, sau dezactiva link-urile daca urmati procedurile lor. Acest lu