Ansel Adams


Ansel Easton Adams (1902 – 1984) a fost un fotograf si ecologist american, cel mai bine cunoscut pentru fotografiile sale alb-negru din vestul Americii, in special in Parcul National Yosemite. Una dintre cele mai faimoase fotografii ale sale a fost “Moon and Half Dome”, Parcul National Yosemite, California.

Cu Fred Archer, Adams a dezvoltat Zone System ca o modalitate de a determina expunerea corespunzatoare si ajustarea contrastului de imprimare final. Claritatea rezultata si profunzimea a caracterizat fotografiile sale si lucrarile celor carora a predat sistemul. Adams a folosit in principal camere de format mare, in ciuda dimensiunii lor, greutatatii, duratei de configurare, si costul filmului, pentru ca rezolutia lor mare a ajutat asigurarea claritatii in imaginile sale.

Adams a fondat Grupul f/64, impreună cu colegii fotografi Edward Weston si Imogen Cunningham , care, la randul lor, au creat departamentul de Fotografie al Muzeului de Arta Moderna. Fotografiile atemporale si vizual uimitoare ale lui Adams sunt reproduse pe calendare, postere si in carti, facand fotografiile sale recunoscute pe scara larga.

Copilaria sa a jucat un rol definitoriu in ceea ce avea sa devina Adams mai tarziu.

Siera Club a fost un element esential in cariera de succes a lui Adams ca fotograf, publicandu-si