top of page

Ansel Adams


Ansel Easton Adams (1902 – 1984) a fost un fotograf si ecologist american, cel mai bine cunoscut pentru fotografiile sale alb-negru din vestul Americii, in special in Parcul National Yosemite. Una dintre cele mai faimoase fotografii ale sale a fost “Moon and Half Dome”, Parcul National Yosemite, California.

Cu Fred Archer, Adams a dezvoltat Zone System ca o modalitate de a determina expunerea corespunzatoare si ajustarea contrastului de imprimare final. Claritatea rezultata si profunzimea a caracterizat fotografiile sale si lucrarile celor carora a predat sistemul. Adams a folosit in principal camere de format mare, in ciuda dimensiunii lor, greutatatii, duratei de configurare, si costul filmului, pentru ca rezolutia lor mare a ajutat asigurarea claritatii in imaginile sale.

Adams a fondat Grupul f/64, impreună cu colegii fotografi Edward Weston si Imogen Cunningham , care, la randul lor, au creat departamentul de Fotografie al Muzeului de Arta Moderna. Fotografiile atemporale si vizual uimitoare ale lui Adams sunt reproduse pe calendare, postere si in carti, facand fotografiile sale recunoscute pe scara larga.

Copilaria sa a jucat un rol definitoriu in ceea ce avea sa devina Adams mai tarziu.

Siera Club a fost un element esential in cariera de succes a lui Adams ca fotograf, publicandu-si pentru prima oara fotografiile si scrierile in revista clubului din 1922, si expunandu-si primele lucrari de valoare in 1928. In curand, Adams si-a dat seama ca poate castiga suficienti bani ca sa traiasca de pe urma fotografiei, renuntand treptat la concertele la pian. In 1934 este ales in comitetul director al clubului, crascandu-i astfel prestanta ca artist.

Incepe sa expuna tot mai des, chiar si la New York, unde va ramane pana in 1940. In 1934, printre expozitii publica si o serie de articole tehnice in revista Camera Craft, urmand ca in 1935 sa apara prima lui carte de succes “MaKing a Photograph”. Cu toate acestea, Adams intra intr-o criza financiara, fiind cosntrans sa recurga si la fotografia comerciala, contrar dorintei lui de a crea si de a reda frumosul din natura.

Dincolo de geniul creator, Adams a fost si un foarte bun tehnician, fiind consultant tehnic principal pentru Polaroid si Hasselblad. Tot el a dezvoltat si elaborat un sistem foarte complex numit “Zone System” pentru controlul vizualizarii si-al expunerii cu scopul de a ajuta fotograful sa previzualizeze si sa obtina o fotografie care sa redea exact starea si atmosfera dorita. Legat de aceast lucru a scris nu mai putin de zece volume de tehnica fotografica, lucrare de referinta care a devenit una din cele mai importante carti din toate timpurile publicate pe aceasta tema.

Este aproape imposibil sa aduni la un loc intreaga opera a lui Ansel Adams, fie ea legata de arta sau tehnica fotografica. Ansel Adams a fost si ramane referinta, idol, personalitate, creator, inovator.

Surse:

bottom of page