top of page

Glosar, definitii si termeni folositi in fotografie

A – B – C – D – E – F – G – H – I – J – K – L – M – N – O – P – Q – R – S – T – U – V – Z – W

A

apertura

Deschiderea diafragmei. Deschiderea din spatele oblectivului, prin care lumina trece spre senzorul de imagine (CCD/ CMOS)

B

balans de alb

Optiune a aparatului foto digital, care echilibreaza expunerea si culorile imaginii facute cu lumina artificiala

bec halogen

Folosita in iluminarea moderna, lumina halogen utilizeaza un filament tungsten inconjurat de gaz halogen, ce arde mai puternic, mai lung si cu o luminozitate mai ridicata.

byte

8 biti. Unitatea de baza a computerului. 1024 biti egal un kilobit (KB), 1024 de kilobiti egal un megabit (MB) si 1024 megabiti egal un gigabit (GB).

bit

Cea mai mica unitate de date binare, fiind 1 sau 0

blit fill-in

Tehnica ce foloseste blitul incorporat al aparatului foto sau un blitz exterior, in combinatie cu o lumina naturala sau ambientala, pentru a evidentia detaliile si a reduce umbrele.

blit inelar

Instrument de iluminat cu o gaura in centru, unde poate fi fixat obiectivul, producand imagini fara umbre.

blitmetru

Instrument de masura care verifica nivelul expunerii unei fotografii facute cu blit. Inregistreaza valorile din momentul declansarii blitului.

braketing

Metoda de asigurare a expunerii corecte prin fotografierea a trei imagini; una cu presupusa expunere corecta, a doua putin subexpusa, iar a treia usor supraexpusa.

C

cablu de sincronizare

Cablu electric folosit pentru a conecta blitul la aparatul de fotografiat.

calibrare

Procesul de ajustare a unui dispozitiv, cum ar fi un monitor, pentru a se coordona cu altele, ca de exemplu scanere sau printere.

calotipie

Vechi procedeu de fotografiere, in care se folosea clorura de argint ca sensibilizator si cea de sodiu sau iodura de potasiu pentru fixare. Procedeul calotipiei, permitea copierea de pe un negativ foto a imaginilor pe hartie fotosensibila si nu avea aceeasi calitate a detaliilor, dar permitea o plaja de griuri mult mai bogata

camera obscura

Camera obscura este o incapere complet intunecata fara alte lumini decat cele inactinice (acea lumina rosie ce o mai vedeti prin filme), pentru a putea permite prelucrarea de materiale fotografice fotosensibile, inclusiv filme fotografice si hartie fotografica. Camera obscura a inceput sa devina un fenomen redus datorita aparitiei aparatelor digitale, dar este inca folosita de multi fotografi profesionisti.

canal de culoare

Parte a imaginii stocata in calculator, asemanator layerului. In mod normal, imaginea va avea cate un canal pentru fiecare culoare primara (RGB) si uneori una sau mai multe in plus pentru mask sau alte efecte.

casuta de dialog

O fereastra care se deschide pe ecran, intr-un program, pentru a introduce setarile pe care le doresti.

cloning

Intr-un program de editare a imaginii, procesul de duplicare a pixelilor dintr-o parte a imaginii in alta.

CMOS

(Complimentary Metal-Oxyde Semiconductor) – Tehnologie alternativa CCD, cipurile CMOS sunt folosite la aparatele foto cu rezolutie foarte mare Canon si Kodak.

CMYK

(Cyan, Magenta, Yellow, Key) Cele patru culori de procesare folosite la printuri, inclusiv negrul (Key).

Compresie

Tehnica de reducere a spatiului ocupat de un fisier, eliminand datele redundante. Sunt de doua feluri: standard si cele care elimina date. Prima stocheaza datele in baza unui volum de procesare mai mare decat in cazul fisierelor in format standard, iar cea de-a doua elimina informatii. Cel mai cunoscut sistem este JPEG, care permite utilizatorului sa aleaga cantitatea de informatii pierdute la salvarea fisierului.

constructivism

Curent artistic aparut dupa primul razboi mondial, care concepe realitatea intr-o viziune de forme geometrice (uneori abstractioniste) si care lupta pentru puritatea si simplitatea liniilor.

contrast

Seria de tonuri ale unei imagini, de la foarte luminoasa la foarte intunecate

cort de iluminare

Structura de tip cort, cu dimensiuni diferite, fabricata din diverse materiale, folosita pentru difuzia luminii pe suprafete mari, in cazul fotografierii de aproape.

cronofotografie

Reprezentare fotografica a unei miscari cu ajutorul mai multor fotografii instantanee, luate la scurte intervale de timp.

cropping

Procesul de eliminare a zonelor nedorite dintr-o imagine, pastrandu-se doar elementele cele mai semnificative.

cubism

Miscare artistica aparuta la inceputul sec. XX, care prezinta obiectele din realitate descompuse in cele mai simple figuri geometrice, fara a tine seama de asemanarea exterioara cu obiectele reprezentate.

D

dadaism

Curent literar si artistic aparut in 1916 in Europa, caracterizat prin negarea oricarui raport intre gandire si expresia artistica, prin ridicarea hazardului la rangul de principiu de creatie.

daguerotipie

Vechi procedeu de fotografiere, astazi abandonat, care fixa imaginile cu ajutorul unei camere obscure pe o placa de cupru argintata, sensibilizata cu vapori de iod si de brom.

declansari succesive

Tehnica prin care se lasa obturatorul deschis si se declanseaza blitul o data sau de mai multe ori, posibil din pozitii diferite.

developare

A trata cu un reactiv chimic un film, o placă sau hârtie fotografică care au fost expuse, pentru a face să apară imaginea.

distanta focala

Distanta de la centrul optic al obiectivului la punctul de focalizare, cand obiectivul este focalizat la infinit.

dispersie

Difuzarea luminii la trecerea printr-un material, rezultand diminuarea intensitatii luminii si a formatului umbrei. Dispersia are loc in natura pe timp de ceata si de cer inorat si poate fi simulata si prin trecerea luminii prin hartie sau sistemul soft-box.

DMax

(Maximum Density) Densitatea maxima (adica tonurile cele mai intunecate) a unei imagini.

DMin

(Minimum Density) Densitatea minima (adica tonurile cele mai deschise) a unei imagini.

E

expunere spot

Functie specializata a aparatului foto, care masoara expunerea unei anumite zone a scenei.

F

feathering

In editarea imaginii, estomparea marginii unei imagini sau secvente.

filtru

(1) Folie fina de material transparent, plasata pe obiectivul camerei sau pe sursa de lumina pentru modificarea calitatii culorii sau a imaginii.

(2) Caracteristica a unei aplicatii de editare ce altereaza sau transforma pixelii selectati pentru a produce un anumit efect vizual.

flag

Element utilizat pentru a bloca partial o sursa de lumina, cu scopul de a controla intensitatea luminii care care pe subiect.

flower power

A fost un slogan folosit de miscarea contraculturii americane la sfarsitul anilor 1960 si inceputul anilor 1970, ca un simbol de rezistenta pasiva si ideologiei non-violentei. Aceasta isi are radacinile in miscarea de opozitie la razboiul din Vietnam. Exprimarea a fost inventata de poetul American din generatia Beat, Allen Ginsberg in 1965, ca un mijloc de a transforma protestele de razboi in spectacole afirmative pasnice. Hippies au imbratisat simbolismul prin imbracarea in haine cu flori brodate si in culori vibrante, purtand flori in par, si distribuind flori publicului, devenind cunoscuti sub numele de copii florilor „flower children”. Termenul a devenit mai tarziu generalizat ca o referinta moderna la miscarea hippie si o cultura a drogurilor, muzica psihedelica, arta psihedelica si a permisivitatii sociale.

focalizare

Stare optica atunci cand lumina converge pe un film sau CCD pentru a produce o imagine clara.

f-stop

Calibrarea dimensiunii aperturii unui obiectiv.

format al fisierului

Metoda de scriere si stocare a informatiei (cum ar fi imaginea) in format digital. Printre formatele folosite in mod obisnuit pentru fotografii sunt TIFF, BMP si JPEG.

fotograma

O fotograma este o imagine fotografica facuta fara ajutorul aparatului de fotografiat prin plasarea obiectelor direct pe hartia fotosensibila si apoi expunand-o la o sursa de lumina, ex. fotomaritorului. Rezultatul este o imagine negativa cu diferite variatii in tonuri in functie de transparenta obiectelor folosite. Zonele hartiei ce nu au primit lumina apar albe, iar cele expuse direct luminii apar negre. Zonele transparente sau semitransparente apar gri.

fotomaritorul

Aparatul de marit sau fotomaritorul (enlarger in limba engleza) are rolul de a proiecta imaginea negativului pe suprafata hartiei fotografice. Respectand aceleasi principii ca la expunerea negativelor, hartia foto este impresionata la lumina un timp anume, dupa care este revelata, fixata, spalata si uscata, obtinand astfel produsul final al procesului fotografic. Fotomaritorul este compus dintr-un corp, in interiorul caruia se gaseste becul, lentila condensoare, lacasul pentru filtre, rama pentru negative, burduful terminat cu un obiectiv.

futurism

Curent caracterizat prin negarea traditiilor clasice, pe care incearca sa le inlocuiasca prin cultul vitezei, al masinilor, sugerand ritmul trepidant al vietii moderne.

G

gama de culoare

Serie de culori realizata de un dispozitiv exterior, ca de exemplu un printer, monitor sau suport filmat.

gamma

Masura contrastului unei imagini, exprimata sub forma unei curbe.

gradatie

Imbinarea a doua sau trei culori, sau de la transparent la colorat. Un filtru de gradatie al obiectivului poate fi negru pe o parte si luminos pe partea cealalta.

H

HDRI

(High Dynamic Range Imaging) Metoda de combinare a imaginilor digitale cu expuneri diferite pentru a obtine detaliile din zonele supra sau subexpuse. Efectul este realizat, de regula, cu un plug-in Photoshop, iar imaginile HDRI pot contine mult mai multe informatii semnificative decat cele care pot aparea pe ecran sau chiar decat cele care pot fi percepute de ochiul uman.

histograma

O harta a distributiei tonurilor imaginii, sub forma unui grafic. Axa orizontala merge de la cele mai intunecate tonuri la cele mai luminoase, in timp ce axa verticala arata numarul de pixeli.

holism

Holismul este ideea, precum ca toate proprietatile unui sistem dat (fizic, biologic, chimic, social, economic, mental, lingvistic,etc.) nu pot fi determinate sau explicate de partile sale componente separat. In schimb, sistemul ca un intreg determina intr-un mod important cum partile componente se comporta.

HSB

(Hue, Saturation, Brightness) Cele trei dimensiuni ale culorii si modelul standard de culoare folosit pentru ajustarea culorii in multe aplicatii de editare a imaginii.

I

iluminare de contur

Tehnica de iluminare dintr-o laterala si din spatele subiectului, care cade pe marginile acestuia.

iluminare de fundal

Rezultatul fotografierii cu o sursa de lumina, naturala sau artificiala, aflata in spatele subiectului, pentru a crea siluete sau efecte de iluminare a cadrului.

interval de focalizare

Intervalul in care un obiectiv sau un aparat foto poate focaliza un subiect (de ex., de la 0,5 m la infinit).

ISO