Histograma explicata

Sunt sigura ca multi dintre voi inca se mai intreaba ce doamne este acel grafic care este vizibil de obicei la info in aparatul DSLR sau in soft-ul de procesare. Ei bine acel grafic in termeni fotografici este o histograma. Un grafic menit sa va ghideze atunci cand nu sunteti sigur de calibrarea monitorului, proprii ochi, ecranul LCD al aparatului mai ales in conditii de luminozitate puternica si asa mai departe.

Putem evident sa facem totul “din ochi”, dar ca sa poti face acest lucru ai nevoie de multa practica si experienta pentru a obtine imagini echilibrate tehnic, si aici ma refer la o expunere corecta.

Histograma nu este dificila atunci cand incepi sa ii prinzi dedesubturile si te poate ajuta atat in teren, pentru ca aparatul tau DSLR are optiunea de a-ti arata histograma, cat si la procesarea de pe calculator.

La prima vedere va puteti intreba cum doamne va poate ea ajuta.

Ce vedem mai jos este o bara grafica a tuturor nivelurilor de luminozitate intr-o fotografie, incepand de la negru din partea stanga si progresand catre alb in partea dreapta.