Yves Klein

Yves Klein (28 Aprilie 1928 – 6 Iunie 1962) a fost un artist Francez. El s-a născut la Nisa și ambii săi părinți erau pictori. A locuit în Japonia o perioadă de timp, devenind expert în judo, ca mai apoi să se stabilească la Paris unde a început să își expună lucrările.

De-a lungul vieții sale a fost hotărât să găsească un vas pentru un spațiu “spiritual” pictorial, și aceasta a fost ceea ce la condus într-un final către acțiunile vii.

Pentru Klein, pictura a fost “ca fereastra unei închisori, unde liniile, contururile, formele și compoziția sunt determinate de bare”. Picturile monocrome, ce au început prin 1955, l-au eliberat de astfel de constrângeri. Mai târziu, el a spus, că și-a amintit culoarea albastră, “albastrul cerului în Nisa a fost originea carierei mele ca monocromist” .

La o expoziție la Milano în 1957, Klein a arătat numai lucrări din perioada pe care el a numit-o “perioada albastră”, după ce a căutat cea mai perfectă nuanță de albastru mai bine de un an. În luna Mai a aceluiași an, a avut o expoziție dublă la Paris, una la Galeriile Iris Clert și alta la Galeria Colette Allendy. Invitația ce anunța ambele expoziții arăta propria sa monogramă de culoarea International Klein Blue (IKB) pe care el a patentat-o.

Pentru vernisajul de la Clert, Klein a prezentat prima sa Sculptură Aerostatică, compusă din 1001 baloane albastre eliberate “into the sky of Saint-Germain-des-Pres, never to return” , marcând începutul perioadei sale “pneumatice”.

Picturi albastre au fost expuse în galerie, acompaniate de prima versiune înregistrată a Simfoniei Monotone. În grădina Galeriei Colette Allendy, Klein a arătat pictura sa One minute Fire Painting, c