top of page

Cum Să Surprinzi Timpul în Fotografie

În lumea fascinantă a fotografiei, compoziția joacă un rol crucial, iar dacă ați urmărit blog-ul meu, știți că am explorat în detaliu diverse tipuri de compoziții. Însă, nu ne vom concentra pe compoziție, ci pe un subiect la fel de captivant: prezența timpului în fotografie și modalitățile prin care putem captura această dimensiune.


Metode de Redare a Timpului în Fotografie


Există mai multe tehnici prin care timpul poate fi reflectat într-o imagine:


  1. Prin intermediul tehnicii fotografice

  • Timp de expunere prelungit: Oferă imaginii o senzație de mișcare și fluiditate.

  • Dubla sau multipla expunere: Creează efecte suprapuse, indicând trecerea timpului.

  • Colaj digital și postprocesare: Permite combinarea și manipularea imaginilor pentru a sugera o evoluție temporală.

  1. Prin dezvoltarea unei narațiuni

  • Serii fotografice sau imagini individuale: Pot descrie o poveste, urmărind dinamica personajelor, acțiunile acestora, elemente simbolice ale timpului etc.


Experiment Personal: Timp și Poveste

Proiect fotografic personal, intitulat "Dezbrăcat de inspirație". O experiență temporală în fotografie.

Am optat pentru un mix între aceste metode, utilizând un timp de expunere lung (13 secunde) dintr-un punct static și construind o poveste a unui fotograf “Dezbracat de inspiratie”.


Pentru a realiza acest proiect, am redecorat dormitorul cu 32 de fotografii alb-negru. Seria verticală avea 12 fotografii pe rând, iar aranjamentul aparent ciudat, cu o fotografie lipsă în partea stângă sus, se completează perfect în partea dreaptă. Dacă aranjamentul ar fi curbat, ar forma un cerc de 12 fotografii, reprezentând orele unei zile.


Procesul Creativ


Inspirația mi-a venit după ore de meditație. Am început să lipesc fotografiile pe perete în jurul miezului nopții, petrecând aproximativ două ore pentru calcule și aranjare. Am visat intens la diferite scenarii și am fost chinuită de gândul că fotografiile se vor desprinde înainte de a finaliza ședința foto.


În final, dimineața m-am simțit cu adevărat „dezbrăcată de inspirație” și am pus în practică ideile mele nocturne.
Comments


bottom of page