top of page

Experienta temporala in fotografie

Compozitiile sunt de mai multe feluri si daca ati tinut pasul cu blog-ul stiti ca am si aprofundat unele dintre ele. Dar astazi nu discutam neaparat despre compozitie, ci despre prezenta timpului in fotografie si cum l-am putea surprinde.

Timpul poate fi redat prin mai multe metode:

1. Prin intermediul tehnicii fotografice

- Un timp mai lung de expunere

- Prin dubla sau multipla expunere

- Prin colaj digital si postprocesare de imagine

2. Prin dezvoltarea unei naratiuni (in serie sau in interiorul aceleiasi imagini), urmarind fie dinamica personajului, actiunea lui, elemente cheie care denota un parcurs temporal, simboluri ale timpului, etc.

Eu am ales un mix intre cele doua variante, folosindu-ma de un timp lung de expunere (13 secunde) dintr-un punct static si de crearea unei povesti, a unui fotograf “Dezbracat de inspiratie”.

Pentru a ajunge la acest rezultat, in primul rand mi-am redecorat dormitorul, cu cele 32 de fotografii alb-negru, seria verticala avand 12 fotografii pe rand, iar aranjamentul care pare ciudat incepand cu partea stanga in care pare ca lipseste o fotografie de sus, se completeaza cu partea dreapta… De fapt daca portiunea peretilor ar putea fi rotunda si am curba fotografiile, ele ar forma un cerc, care la randul lui ar fi format din 12 fotografii, reprezentand orele…

Ideea in sine mi-a venit dupa ceva ore bune de meditatii asupra ce si cum si de ce, si fiind chinuita de idee am inceput sa lipesc fotografiile pe pereti pe la miezul noptii, pierzand asa vreo doua ore cu calculele si lipirea efectiva. Dupa cum multa lume a observat, eu traiesc intens, iar noaptea visez la fel de intens actiunile si gandurile de peste zi. Si uite asa am fost chinuita de planurile pentru aceasta sedinta, visand diferite scenarii despre cum as putea sa realizez naratiunea, inclusiv faptul ca imi tot cadeau toate fotografiile de pe perete inainte sa reusesc sa fac sedinta….hehehe…

In final dimineata, chiar m-am simtit “dezbracata de inspiratie” si uite asa am pus in aplicare visele…

Nu stiu ce sa va mai spun, dar mai bine intrebati daca mai vreti sa stiti ceva

bottom of page