top of page

Ghid pentru completarea de baza a Metadata unei fotografii


Ca fotograf, m-am confruntat cu diverse moduri de a arata statutul unei fotografii in momentul in care a plecat din calculatorul meu in lumea virtuala a internetului, si aici ma refer la drepturile de autor cat si alte lucruri esentiale ce trebuiesc completate dupa ce am terminat partea cu creatia.

Sigur, unii dintre voi se gandesc probabil ca doar creatia este cea mai importanta in fotografie. Nu zic nu, dar cum veti putea dovedi ca o fotografie este a voastra?

Haideti sa incepem cu primul pas si unul dintre cele mai importante, completarea campurilor metadata ale unei fotografii, si chiar ilustratie vector sau audio/video.

Ce este metadata? O scurta descriere ar fi “Data About Data”. Puteti citi mai mult despre ce este metadata pe site-ul wikipedia.

Ca regula pe care trebuie sa o aveti tot timpul in vedere, este ca niciodata o imagine sa nu plece de la voi fara informatiile privind drepturile de autor.

Aceste informatii pot fi adaugate/modificate cu orice soft pentru fotografii, si aici ma refer la, Adobe Lightroom, Adobe Photoshop, ACDSEE, Adobe Bridge, Capture One, si chiar din proprietatile Windows Explorer (treaba mai grea)…

Pentru scopul demonstratiei ma voi concentra pe Adobe Bridge, campurile de completare fiind aceleasi pentru majoritatea, dupa standardul IPTC.

Cele mai importante campuri, luate in ordinea completarii tab-urilor la Adobe Bridge, pe care eu le consider, sunt (si trebuiesc completate ca atare):

Document Title Titlul imaginii. Exemplu: Beautiful girl outdoor.

Author Aici este numele dumneavoastra ca fotograf (ex. John Smith)

Author Title Aici se completeaza cu serviciul/ functia celui ce detine drepturile de autor si mai poate fi gasit ca “Creator’s Job Title.” Deci se completeaza cu: photographer/designer etc.

Description Se descrie fotografia in sine. Ex: Girl running through a flower field.

Keywords Este un camp foarte important mai ales daca fotografiile merg spre vanzare, el permitand cautarea acelei imagini dupa cuvintele cheie. Am mai discutat despre importanta lor in articolul Keywording in fotografia de Microstock. Este de asemenea importanta completarea acestor campuri pentru ca programele automate ale agentiilor de microstock citesc automat campurile metadata, astfel ca, daca lucrati cu mai multe agentii, nu va trebui sa completati toate detaliile pentru fiecare agentie.

Copyright Status Un camp foarte important ce decide statusul unei fotografii. In Adobe Bridge exista un meniu drop-down din care poti alege din trei variante: unknown, copyrighted, public domain. Evident, veti alege campul care se potriveste, dar in majoritatea cazurilor ar trebui sa fie Copyrighted. Asta decide cum oferiti folosinta imaginilor pe internet (cu titlu gratuit sau…)

Copyright Notice Copyright Notice trebuie sa includa orice detalii folosite pentru a cere drepturile de autor. Ca sa va scutesc care formula se foloseste pentru fiecare zona a lumii si care este cea mai potrivita am folosit o combinatie a tuturor cerintelor.

Copyright © 2010: John Doe. All Rights Reserved. john@doe.com

©<data primei publicari> numele detinatorului de copyright.” Cuvantul “copyright” sau abrevierea “copr” poate fi folosita in locul simbolului ©. In unele tari numai simbolul este recunoscut iar abrevierele nu sunt acceptate. Simbolul pentru copyright trebuie sa fie ca atare iar folosirea (c) nu este suficienta. All rights reserved este o asigurare a copyright-ului, si am gasit ca este eficient sa adaugati si adresa de e-mail.

Toate drepturile de folosinta ar trebui oferite in campul “Rights Usage Terms”.

Copyright info URL Aici puteti adauga link catre site-ul dumneavoastra sau link catre site-ul ce ofera detalii despre drepturile de autor ale imaginii in discutie.

IPTC Contact Urmatorul tab la campurile disponibile de completat in Adobe Bridge este IPTC. Este important ca fiecare imagine sa contina datele de contact ale persoanei ce detine drepturile de autor asupra imaginii, corecte si complete. Aici ma refer la adresa, numere de telefon, adresa de e-mail, website, tara.

IPTC Image Campurile continute de aceasta categorie sunt: Sublocation, City, State/ Province, Country, Country ISO Code. Ele se completeaza cu datele corespunzatoare locatiei fotografiei. De exemplu daca o fotografie contine Castelul Bran, aici veti completa: Bran, Brasov, Romania si RO (Codul ISO al tarii. Codul ISO este format din doua litere mari si poate fi gasit AICI.)

IPTC Content Unele detalii migreaza din campul descrierii, astfel ca nu mai trebuiesc recompletate.

IPTC Status Aici in principiu daca nu este cerut altfel sau nu exista alte detalii se completeaza: Credit Line (aici se completeaza cu ce doriti sa apara ca, credit, atunci cand imaginea este folosita pe internet sau in publicatii). Exemplu: Independent Photographer – John Doe Photography. Majoritatea restului campurile ar trebui sa fie deja completate.

Sigur ca fiecare program ofera in modul propriu cum aceste informatii trebuie completate si cum ajungeti la ele, dar ele TREBUIE completate.

Un site foarte informativ de unde puteti afla si mai multe despre campurile ce trebuiesc completate sau pot fi completate este PhotoMetadata. Va invit sa va uitati si acolo pentru o explicatie mai amanuntita a campurilor Metadata.

Majoritatea programelor de prelucrare foto ofera salvarea de preset-uri astfel ca puteti usura completarea acestor date prin folosirea de preset-uri. Trebuie sa fim foarte eficienti in administrarea timpului oferit unor astfel de operatiuni pentru a ne putea concentra mai mult asupra creatiei, fara a face compromisuri importante, cum ar fi completarea Metadata.

Sper ca acest articol va este de folos si va ajuta in prevenirea folosirii neautorizate a imaginilor voastre.

Succes!

bottom of page