top of page

Introducere in Fotografia de Stock (Partea II)


Dupa cum va promiteam in post-ul precedent aici este partea a doua din Introducere in fotografia stock. Daca nu ati citit partea I o puteti face aici (Introducere in fotografia de stock (Partea I)).

Bun, sa continuam!

Aici sunt regulile principale ale fotografiei de stock. Sunt destul de simple si logice.

  1. Nu trimiteti imagini ce contin orice materiale cu drepturi de autor. Evitati sa fotografiati logo-uri de firme, trademark-uri, imagini ce nu va apartin si marci. Oricat de super este sticla de Coca Cola sau o anumite bere cu picaturi de apa pe ea, este un NU categoric.

  2. Pentru orice persoana ce poate fi recunoscuta in imaginile voastre, trebuie sa oferiti model release (model de presa). Fiecare site are formularul ei propriu ce trebuie completat, semnat si trimis impreuna cu fotografiile in care aveti persoane. Este o idee buna sa tineti copii printate de la fiecare agentie cu care lucrati la voi. Cand aveti o sedinta cu o persoana, nu uitati sa cereti semnatura modelului. Unele site-uri vor cere o copie a cartii de identitate a modelului, cu semnatura si CI si a martorului. Retineti aceste aspecte cand pregatiti o sedinta.

  3. Continut Editorial. Unele agentii de stock, precum Shutterstock, au pregatite sectiuni separate pentru continut editorial. Un set de reguli diferite se aplica imaginilor editoriale. Continutul editorial poate fi folosit doar in stiri astfel imaginile editoriale nu au nevoie de model release si pot include material cu drepturi de autor. Deci, daca ai o serie de fotografii colorate si frumoase cu un anumit eveniment, nu le arunca pentru ca nu ai model release pentru toti oamenii din cadru. Trimite-le ca material editorial!

  4. Folositi lumina si compozitie adecvata. Aceasta regula este de bun simt, dar o voi spune oricum. Imaginile voastre concureaza pentru atentia cumparatorilor cu alte imagini create de fotografi profesionisti talentati si cu o calificare exceptionala care fotografiaza de ani buni, au echipament profesional scump si stiu cum sa faca o fotografie perfecta de fiecare data cand iau in mana o camera. Este o competitie stransa si trebuie sa fiti creativi cu lumina si compozitia, altfel imaginile voastre nu se vor vinde niciodata. De exemplu, daca pana acum te bizuiai pe flash-ul integrat al camerei ca o sursa de lumina pentru fotografia de interior, este timpul sa iti schimbi parerea. Mergi pe site-urile de stock si vezi cum alti fotografi folosesc lumina in munca lor. Fii creativ si invata tehnica. Exista nenumarate surse pe internet ce iti ofera cursuri pe gratis.

  5. Sa trecem la cateva lucruri mai tehnice. Fotografiile trebuie incarcate in format JPG pe majoritatea site-urilor, incepand tipic de la 2 megapixeli si cu fisiere maxime de 8-10 MB.

  6. Pregatiti fotografiile in mod corespunzator inainte de incarcarea lor pe site-urile agentiilor de stock. Mai intai de toate, editati digital (procesare este termentul agreat de mine). Sunt multe soft-uri care va ajuta la editatea imaginilor, incepand cu standardul Adobe Photoshop, urmat de noul si mult mai ieftinul Adobe Lightroom si terminandu-se cu Google Picasa, care este destul de limitat in capacitatile de editare, dar este gratuit. Dati-va silinta!

  7. O imagine de stock are trebui sa atraga cumparatorii cand se uita la thumbnail, asa ca investiti timp in taierea (crop) imaginii corect, saturarea culorilor si izolarea obiectelor, unde se aplica. Totusi, crearea unei imagini frumoase nu este deajuns in a crea o imagine best seller. Ganditi-va la cumparatori. Ei trebuie sa gaseasca imaginiea voastra printre toate imaginile similare din baza de date a agentiei.

  8. Inseamna ca trebuie sa iti descrii imaginiea cu cuvinte cheie adecvate, titlu si descriere. Este foarte important sa va faceti cuvintele cheie inainte de incarcarea imaginilor pe un site photo. Daca nu faceti asta, veti trebui ca pe fiecare site in parte sa scrieti cuvintele cheie, ce este o procedura ce consuma foarte mult timp. Din fericire, cuvintele cheie pot fi salvate direct in fisierul JPG, astfel ca fiecare imagine are propriile cuvinte cheie. Aceasta protocol de modificare a imaginii metadata este numit IPTC si este implementat de anumite aplicatii grafice, de exemplu Adobe Photoshop. Totusi, chiar si in Photoshop, editarea cuvintelor cheie si a unei descrieri poate lua mult timp. Problema este ca, cumparatorii nu vor gasi niciodata imaginea ta daca nu este pregatite bine din punct de vedere al cuvintelor cheie. Pregatirea adecvata si lucrul cu multe agentii pot mari considerabil vanzarile.

Preturi si plati! Ce anume puteti astepta.

Agentiile de microstock platesc fotografii pentru fiecare descarcare a imaginii (download/sale). La agentiile de microstock preturile pornesc chiar de la 0.25$. Totusi, daca ai succes in crearea unei imagini ce se vinde, poti obtine in fiecare luna cateva sute de dolari. Deci, puteti calcula astfel: 0.25$ x 500= 125$ pe luna – doar pentru o singura imagine! Agentiile de macrostock ca Alamy vand imaginile cu 100$ pe descarcare si tipic veti primi cel putin 50% din pretul final. Regula la agentii este urmatoarea, cu cat vinzi mai mult cu atat pretul pe care il primesti se mareste. Agentiile folosesc ca metode de plata transferuri prin Paypal sau cec, in anumite limite. In mod normal trebuie sa aveti 100$ inainte de a primi o plata.

Cam atat pentru lucruri introductive! Luati-va camera si iesiti la pozat…

Ah inca un lucru…cautati pe internet pe agentiile de stock ce imagini au incarcat altii si ce se vinde bine. Gasiti cele mai populare imagini si sugestii de la agentii pentru ce continut doresc sa vanda. Tineti in minte sfaturile lor cand faceti o sedinta foto.

Un ultim sfat: nu va apucati la fotografiat flori de aproape, animale de companie, peisaje si scene tipice. Multe dintre cladirile moderne au drepturi de autor, astfel ca nu puteti sa vindeti fotografii cu ele. Fiti creativi intotdeauna si folositi-va la maxim echipamentul si talentul.

Vizitati pagina cu lista de agentii disponibile.

bottom of page