Din jurul Iasului - Dobrovat

In urma cu un an, m-am hotarat eu asa, dupa ce vazusem o fotografie, sa explorez putin zonele din jurul Iasului.

Sigur imi era un dor teribil de pitorescul Tarii Hategului, si ma gandeam ca sigur pe la noi nu voi gasi nimic de genul. Adica, sa avem pardon, Iasul, metropola mare, centru universitar si in jur doar niste dealuri. Sau asa mi se pareau. Oricum intotdeauna vom ignora frumusetile zonelor pe care le frecventam cu regularitate pentru ca ele intra in rutina noastra zilnica si atunci inchidem ochii la ce este in jur.

Eu mi-am propus sa descopar macar un loc aproape de casa care sa ma surprinda si uite asa am luat liniile de pe harta la rand si am cam facut inconjurul drumurilor de tara de pe langa Iasi. Daca aveam si un 4×4 era treaba si mai buna, dar stai asa, ca nu am avut nevoie de 4×4 pentru tot.

Imi este parca si frica sa va zic de zona asta frumoasa de care m-am indragostit pentru ca nu vreau sa devina zona de grataristi, manelisti si “miliardari faimosi” (voi sa va rezumati la zona Bucium), dar hai fie.

Pe drumul spre Vaslui, cam la 16 km de Iasi, veti vedea un semn catre Dobrovat si Manastirea Dobrovat. Acolo faceti la dreapta si continuati drumul prin superba padure. Drumul a fost refacut in urma cu vreo doi ani, dar iarna nu este dezapezit asa ca daca doriti sa va avantati cand vine zapada, daca mai vine (Astazi suntem in 17 Decembrie daca nu stiati), sa aveti lanturi si cauciucuri de iarna ca sa nu aveti surprize.

Mai la tot pasul mai observi cate ceva prin padure. O curba deosebita, un copac, o raza de lumina, un sorecar care a trecut planat prin fata ta.

Drumuri forestiere tot mai sunt, in caz de va veti avanta cu bicicleta in zona, si sunt destul de bine intretinute. Aici in padurea Barnova, exploatatul forestier se face civilizat din ce am tot vazut in ultimul an. Sigur, ar fi grozav daca nu s-ar exploata deloc, dar nu avem intotdeauna de ales.